انواع اکچویتور را به عنوان محرک ها و عملگرها در بخش های مختلف صنعت مورد استفاده قرار می دهند. همچنین انواع مختلف این وسیله را در نهایی ترین مرحله سیستم های کنترلی با هدف اجرایی کردن فرمان های کنترلی مورد بهره برداری قرار می دهند. به طور کلی از مدل های مختلف این وسیله در تجهیزات صنعتی و در بخش هایی که امکان دسترسی به ولوهای صنعتی وجود نداشته نباشد و لازم است از راه دور کنترل شوند استفاده می شود. به این معنی که به عنوان ابزاری جهت مکانیزه کردن ولوها به کار برده می شوند. اکچویتور ها از قابلیت قرار دادن بخش متحرک شیرها در موقعیت مطلوب برخوردار هستند.
فهرست مطالب
انواع اکچویتور
اکچویتور پنوماتیک
در این نوع از هوای فشرده جهت ایجاد حرکت استفاده می شود. به همین دلیل به آن اکچویتور با عملگر پنوماتیک گفته می شود.
اکچویتور هیدرولیک
در این مدل از مایع یا انواع مایعات(روغن) برای تولید حرکت استفاده می شود به همین دلیل آن را مدل عملگر با هیدرولیک می نامند.
اکچویتور الکتریکی
این مدل همان گونه که از نامشان پیداست برای ایجاد حرکت به نیروی الکتریکی و یا باتری نیاز دارند. به همین دلیل آن ها را مدل های عملگر برقی می نامند.
اکچویتور گرمایی
در این نوع از اکچویتور ها را نیز عملگر حرارتی یا گرمایی می نامند. زیرا برای حرکت به یک منبع گرمایی نیاز دارد.
اکچویتور دستی
این نوع از انواع اکچویتورها به کمک نیروی انسانی تولید حرکت کرده و جزء ساده ترین مدل ها به شمار می آیند. علاوه بر موارد ذکر شده نوع دیگری از این دستگاه به نام سلف اکچویتد وجود دارند. لازم به ذکر است که سلف اکچویتد به تنهایی جزء مدل های اکچویتور به شمار نمی آید. بلکه نوعی از عملگر است که فشار سیال فعال کننده یک مکانیزم است.
نیاز اساسی انواع اکچویتور برای عمل کردن
انواع اکچویتور برای عملکرد خود به دو عامل منبع انرژی و سیگنال کنترل نیاز دارند. نیروی انسانی، فشار هوا، ولتاژ الکتریکی، جریان و فشار هیدرولیک سیگنال های کنترل کننده ای هستند که باعث عملکرد مناسب مدل های مختلف این دستگاه می شوند.
عملکرد انواع اکچویتور
کارکرد و نحوه عملکرد انواع اکچویتور به این شکل است که ابتدا سیگنال الکتریکی ایجاد شده توسط منبع انرژی را دریافت می کنند. سپس انرژی که از این سیگنال دریافت می کنند را به حرکت مکانیکی تبدیل می کنند.
تفاوتهای انواع این قطعه
انواع اکچویتور در نوع نیاز و کاربری، نوع دستگاهی که عملگر می خواهد آن را تحریک کند یا گشتاوری که نوع دستگاه برای عملکرد خود به آن نیاز دارد متفاوت هستند. از دیگر تفاوت های موجود میان این دستگاه ها میزان گرما و رطوبت مکان هایی است که دستگاه ها در آن نصب می شوند. به طور خلاصه می توان تفاوت های موجود میان این دستگاه ها را به شرح ذیل عنوان کرد:
- گشتاور خروجی تولید شده در اکچویتور ها
- نوع و اندازه شیری که اکچویتور به آن متصل می شود
- زاویه چرخش دستگاه ها جهت باز و بسته کردن شیرها
- محیط کار از نظر فشار
- منبع تغذیه
- نوع عملکرد
- جنس بدنه
- نوع اتصال
جنس بدنه
جنس بدنه انواع اکچویتور را از متریال های مختلف از جمله استیل، استنلس استیل، فولاد، آلومینیوم و برنج تولید می کنند. هر کدام از مدل هایذمختلف تولید شده از متریال های ذکر شده جهت استفاده و بهکارگیری در موارد و موقعیت های خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگی های عمل مکانیکی انجام شده توسط انواع اکچویتور
عمل مکانیکی که به وسیله انواع اکچویتور انجام می شود دارای ویژگی ها و مشخصه های بارزی است که شامل موارد ذیل می شوند.
- سرعت بالا
- مصرف کم ترین میزان انرژی جهت انجام
- دقت کافی و بالا
کم هزینه ترین اکچویتور
مقرون به صرفه ترین و کم هزینه ترین اکچویتور در میان انواع اکچویتور مدل های برقی یا الکتریکی هستند. زیرا برای عملکرد خود نیازی به لوازم و تجهیزات جانبی ندارند. در واقع این نوع اکچویتور ها با برق 24 ولت DC و یا 220 ولت AC کار می کنند. به همین دلیل از قابلیت استفاده در بخش های غیر قابل دسترس و در موقعیت های خاص برخوردار هستند. علاوه بر آن این نوع اکچویتورها تنها مدل هایی هستند که می توان از آن ها به صورت ترکیبی با سایر اکچویتور ها مانند پنوماتیکی و هیدرولیکی استفاده کرد.
سخن پایانی
انواع اکچویتور از جمله پرکاربردترین تجهیزاتی هستند که در صنایع و سیستم های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر آن این عملگرها بخش بسیار مهمی از تجهیزات ابزار دقیق هستند. کاربرد اصلی انواع این عملگرها تبدیل سیگنال کنترلی به سیگنال فیزیکی و در سیستم های کنترلی هستند. به عبارتی ساده تر از انواع مختلف این دستگاه در سیستم های مختلف و برای تغییر حالت شیرهای کنترل استفاده می شود.