امروزه با پیشرفت تکنولوژی قطعات و ابزارآلات صنعتی نیز پیشرفت قابل توجی داشته است. بدیهی است که برای سالم ماندن و بهبود عملکرد این قطعات، نیاز به نگهداری و تمیز کردن به موقع دارد. زیرا ذرات معلق ایجاد رسوب میکند و باعث آسیب رسیدن به قطعات می شود. این اتفاق موجب بروز خسارات فراوانی به کل سیستم میشود. بنابراین باید از انواع شیر صافی یا صافی استرینر استفاده شود. شرکت تامین ولو ، قصد دارد در این مقاله استرینر چیست و چه کاربردی در لوله کشی دارد؟ را برای شما شرح دهد. شما را به مطالعه ی ادامه ی این مطلب دعوت می نماییم.
استرینر یا صافی چیست؟
برای تصفیه، فیلترینگ یا جداسازی مایعات از جامدات از درون استرینر Strainer یا صافی که یک نوع از اتصالات است که عبور میکند. هر وسیله ای که به عنوان الک یا فیلتر عمل می کند و از اختلاط مواد جامد در جریان مایع یا خط جریان جلوگیری می کند. رسوبات خط لوله مانند فلس و زنگ زدگی را صافی ها به دام می اندازند. فلز مرکب و جوش را در خط لوله به هم متصل میکنند. تجهیزات و فرایندها را از اثرات زیانبار آنها حفظ می کنند و بنابراین زمان از کارافتادگی و نگهداری را کاهش می دهند. استفاده از صافیهای مناسب در مکان مناسب (به طور معمول بالادست جریان) برای حفاظت از تجهیزات گران قیمت و حیاتی؛ پایین دست مانند پمپ ها، جریان سنج ها، تله های بخار، شیرهای کنترلی و …. ضروری است.
انواع استرینر ها را میتوان بر اساس شکل بدنه، به دو نوع اصلی تقسیم بندی کرد:
- استرینر نوع Y
- نوع T یا سبدی
جنس مواد سازنده
متدوال ترین مواد مورد استفاده برای ساخت بدنۀ صافی های نوع Y-Type Strainer و نوع سبدی Basket Type Strainer چدن Cast iron، برنز Bronze، فولاد کربنی Carbon steel، فولاد ضد زنگ Stainless steel و پلاستیک plastic هستند.
- محبوب ترین ماده ساخت بدنۀ صافی به خاطر هزینه اولیۀ پایین، چدن Cast iron است. در سیستم هایی استفاده میشود که فشار و دمای آب بالا نیست و سیستم تحت شوک بالای دمایی یا مکانیکی نیست. چدن اغلب برای خطوط لولۀ آب آشامیدنی بزرگ استفاده میشود.
- برای سرویس آب شکننده، شور و آب دریا جنس برنز ترجیح داده میشود. هزینه برنز چند برابر چدن است.
- در فضاهایی که شرایط دما و فشار بالا وجود دارد و مقاومت در برابر شوک های حرارتی و مکانیکی نیاز باشد از جنس فولاد کربنی Carbon steel استفاده میشود. زمانی که خطر آتش سوزی وجود داشته باشد فولاد کربنی Stainless steel گزینه مورد نظر است.
- برای فشار و دمای بالا از جنس فولاد کروم مولی Chrome-Moly steel استفاده می شود. فولاد ضد زنگ Stainless steel برای ساخت بدنه، سبد و صفحه ترجیح داده میشود زیرا به خوردگی و آلودگی مقاوم بوده و تمیزکردن آن آسان است.
صفحات صافی Strainer screens
دو نوع صفحه در صافی ها استفاده می شود:
- صفحه مش Mesh Screen
- صفحه سوراخ دار Perforated Screen
صفحه سوراخ دار Perforated Screen
با استفاده از یک پانچ چندگانه، تعداد زیادی سوراخ در یک صفحه صاف با جنس ماده مورد نظر ایجاد میشود. سپس، صفحه سوراخ شده به شکل لوله نورد میشود و با جوشکاری نقطه ای به هم متصل می گردد. این صفحات نسبتاً زبر و زمخت هستند و اندازه سوراخها نوعاً از 8/0 تا 2/3 میلی متر متغیر است. در نتیجه، صفحات سوراخ دار فقط برای فیلتر کردن گل و لای معمولی لوله مناسب هستند.
صفحه مش Mesh Screen
سیم نازک به شکل مش یا توری شکل دهی میشود. به طور معمول این مش بر روی یک صفحه سوراخ دار که مانند یک قفس حمایتی برای مش عمل میکند قرار داده میشود. با استفاده از صفحه مش، امکان تولید سوراخ هایی بسیار کوچکتر از صفحات سوراخ دار وجود دارد. میتوان سوراخ هایی به کوچکی 0.07 میلی متر داشت. میتوان از این مش ها برای حذف ذرات کوچکتری استفاده کرد که در صفحه سوراخ دار به دام نمیافتند. صفحات مش به طور معمول بر اساس “مش” توصیف میشوند. بیانگر تعداد سوراخ ها در هر اینچ خطی از صفحه است و از خط وسط سیم اندازه گیری میشود.
Temporary Strainer و یا صافی موقت چیست؟
صافی های موقت Temporary Strainer برای حفاظت از تجهیزات و ابزار دقیق در زمان راه اندازی طراحی شده اند. صافی به طور معمول برای یک دوره اولیه پس از نصب تاسیسات جدید در بین مجموعه ای از فلنج ها نصب میشود. توصیه میشود یک قطعه ماسوره ای برابر یا بزرگتر از طول صافی نیز نصب شود تا نصب و بازکردن صافی راحت تر شود.
سه پیکربندی اصلی برای استرینرهای موقت وجود دارد:
- نوع صفحه ای plate type
- نوع سبدی basket type
- نوع مخروطی conical type
فیلتر ها در مقایسه با استرینر ها (صافی ها) Filters vs Strainers
فیلتر از یک واسط قابل تعویض برای حذف ذراتی با اندازه میکرون مشخص استفاده می کند. همه صافی ها فیلتر هستند اما همه فیلترها صافی نیستند. استرینر فقط یکی از انواع فیلتر است. صافی از یک صفحه سوراخ دار یا مش برای حذف ذرات بزرگتر از جریان فرایند استفاده می کند. مزیت اصلی صافی این است که قابل استفاده مجددرا دارد. صفحه فیلتر فقط یکبار استفاده شده و وقتی پر می شود باید آن را تعویض کرد. به نظر می رسد که تفاوت اصلی در قطر سوراخ های صفحه واسط است که در صافی به آن اندازه مش می گویند. نمی توان اندازه کاملا دقیق و مشخصی را برای تشخیص صافی از فیلتر تعریف کرد. فیلترهایی وجود دارند که می توانند ذراتی به کوچکی 1 μm (میکرومتر Micrometre) را حذف کنند.
تفاوت دیگر فیلترها در مقایسه با صافی ها در مقاومت آن است. صافی ها به طور معمول مقاومت کمی در برابر جریان مایع ایجاد می کنند. افت فشار در اکثر صافی ها در مقایسه با افت فشار در فیلترهای واسط ضخیم یا فیلترهای غشایی نسبتا کم است. تفاوت بعدی در کارکرد آنها است. صافی برای حفاظت از دیگر تجهیزات پایین دستی (مانند پمپ ها و ابزار دقیق) در برابر آسیب ناشی از آشغال و آلودگی استفاده می شود. فیلتر برای جداسازی ذرات از سیال استفاده می شود.
برای آگاهی از مجموعه مقالات و دیگر مطالب خواندنی و آموزشی شرکت تامین ولو، اینجا کلیک کنید.